Helleborus

Onze Helleborusselecties zijn te bestellen in onze webwinkel.

Helleborus orientalis hybriden op Ferdinandushof

De oosterse kerstroos is wellicht de meest dankbare soort voor de tuinliefhebber. De planten beginnen meestal eind januari te bloeien en gaan hiermee door tot eind april. Het zijn als het ware de eerste lentebodes.

Mooi regelmatig en rondgevormde bloemen in zuivere kleuren zijn favoriet. Het grootste gedeelte van onze helleborus zijn handbestoven, gebruikmakend van zorgvuldig geselecteerde moederplanten. Extra aandacht krijgen ook planten met gele en blauwzwarte bloemen. We proberen steeds diepere kleuren te kweken zonder ook de bloemvorm te vergeten.

Rijkgevulde dubbelbloemigen hebben ook onze belangstelling. Deze zogenaamde ‘Ashwood Doubles’ komen uit Engeland en zijn verbeteringen van al bestaande dubbelbloemigen zoals bv. de ‘Party Dress Group’. De beste selecties hieruit doen denken aan gevulde rozen. Ze hebben meer ‘orientalis-bloed’ en zijn daardoor beter bestand tegen ziektes. Naast de dubbelbloemigen zijn er nog de anemoonbloemigen met een krans van opgerolde kroonblaadjes rondom de meeldraden.

Mooi regelmatig gevormde bloemen in zuivere kleuren zijn bij ons favoriet. Het grootste gedeelte van onze helleborus wordt handbestoven , steeds gebruikmakend van twee zorgvuldig geselecteerde moederplanten. Naast enkelbloemigen in zuivere kleuren hebben ook rijkgevulde dubbelbloemigen onze belangstelling. Kruisingen met de zgn.'Ashwood Doubles' hebben al mooie nakomelingen opgeleverd, o.a ook anemoonbloemigen met sterk contrasterende kransjes van opgerolde kroonblaadjes. We zijn verder bezig met de ontwikkeling van kleinbloemige helleborus die fijner blad hebben. Om dit te bereiken kruisden we H.purpurascens met de H. orientalis hybriden.

Kleurselecties Helleborus orientalis hybriden

Zuiver wit, Lichtrose, Lichtrose gestippeld, Donkerrose, Paarsrood, Bordeauxrood, Slaty Blue (grijsblauw), Blauwzwart, Lichtgroen, Zilvergroen (rode stippels), Crème-geel, Geel, Party-Dress abrikoos (dubbelbl.), Ashwood Double rose/wit, Anemoonbloemig.

   
   
   
   
         
Verzorging Helleborus

Helleborussen geven samen met de sneeuwklokjes dat eerste lentegevoel als ze eind januari / begin februari in bloei komen. De bloemen van de Helleborus zijn bestand tegen matige vorst, maar het is toch raadzaam een enigszins beschutte standplaats te kiezen. De meest bekende Helleborus is de echte kerstroos, de zuiverwitte Helleborus niger, de meest dankbare zijn de H. orientalis hybriden. Deze zijn er in vele kleuren, effen of gespikkeld, enkel of dubbelbloemig. Zodra van deze laatste de eerste bloemen opengaan, mag het oude blad worden afgesneden. Meestal vertoont dit blad al bruine vlekken of randen en het kan bij harde wind de bloemen beschadigen.
Bij het planten van een nieuwe helleborus kan men het beste de tuingrond vermengen met flink wat potgrond, dit voor een optimale wateropname in de zomer. Vooral op droogtegevoelige zandgrond is dit belangrijk. Als bemesting gebruikt men het liefst organische meststof zoals bv. beendermeel, koemest of een samengestelde variant. Toediening gebeurt in het vroege voorjaar (maart/april) en nog een keer in het najaar (okt/nov).
Aan het eind van de bloeiperiode (april/mei) kunnen de bloemen worden afgesneden . Dit bevordert de bloei voor het volgende jaar. Wil men meer planten, dan de stengels pas afknippen nadat het zaad is vrijgekomen. Van zaad duurt het meestal drie tot vier jaar voordat een Helleborus orientalis hybride gaat bloeien.