Kwekerij

Ferdinandushof is gelegen in de landelijke omgeving van het plaatsje Overslag in Zeeuws-Vlaanderen, dichtbij de Belgische grens. Op deze pagina een klein stukje geschiedenis van waar en wanneer we zijn begonnen.

Het begin

Na een aantal jaren gepassioneerd planten verzamelen zijn we in 1992 mee gaan doen met de regionale opentuindagen. Dit was meteen een groot succes, de bezoekers vroegen naar de bijzondere planten die ze in de tuin zagen. Zo is het kweken begonnen, eerst nog een handjevol soorten maar al snel een hele lijst vol. Onze tuin Ferdinandushof was gelegen op het eeuwenoude Fort Ferdinandus bij Absdale, dat onderdeel uitmaakte van een verdedigingslinie. Vanaf die tijd gingen we ook meedoen aan verschillende tuinbeurzen, zoals bv. Beervelde in België. Na een aantal jaren waren we genoodzaakt te verhuizen naar een ruimere locatie om meer planten te kunnen kweken. Sfeervolle mixed-borders werden aangelegd doorkruist met smalle slingerende paadjes en deze gaven de bezoekers volop inspiratie.

In het voorjaar van 2000 zijn we neergestreken in de mooie omgeving van Overslag waar we volledig onze plannen kunnen verwezenlijken. De boerderij van begin 1900 met bijbehorende schuren was de ideale plaats voor onze kwekerij. De totale oppervlakte is ca 1 hectare. Diverse borders in cottage-stijl met een grote verscheidenheid aan bijzondere planten hebben we er de afgelopen jaren aangelegd.


Eigen plant selecties

Achillea millefolium `Purple Beauty`
Een nieuwe cultivar met opvallende paars-roze bloemschermen. Goed overblijvend. Snijbloem. Hoogte: 80 cm. Bloeitijd: juni-september. Standplaats: volle zon

Aster ‘Pink Button’s’
Een nieuwe rijkbloeiende aster met lichtroze bloemen en donker oogje. Heeft de habitus van A. lateriflorus maar wordt hoger en heeft grotere bloemen. Best `Plant in Show` tijdens de Tuindagen van Beervelde, Belgie in oktober 2011. Recommendation tijdens de Tuindagen van Courson, Frankrijk okt. 2013 Hoogte: 150 cm Bloeitijd : september-november Standplaats: volle zonAstrantia major `Aphrodite`
Goedgroeiende eigen selectie met grote zilverwitte bloemen die aan de buitenzijde lichtrose gestreept zijn. Hoogte: 70 cm Bloeitijd: juni tot augustus Standplaats: volle zon .

Astrantia ‘Ruby Star’ ®
Zeer mooie variëteit van het Zeeuws Knoopje vergelijkbaar met A. ‘Ruby Wedding’. Deze nieuwe variëteit heeft echter grotere en meer stervormige bloemen, zwartere stelen en wordt bijna 80cm hoog. De bloemen worden donkerder bij het verbloeien. Staat vanaf half mei tot ver in oktober onophoudelijk in bloei.Astrantia 'Superstar' ('White Giant') ®
Verbetering van Astrantia 'Shaggy' met wittere en grotere bloemen. Zeer lange bloeitijd van mei tot oktober. Hoogte 70 cm. Eigen selectie.


Buddleja 'Silver Lilac'
Een hybride tussen B. 'Lochinch' en B. 'Pink Delight'. Zeer grote bloemtrossen in de kleur van seringen. Het blad is mooi zilvergroen. http://en.wikipedia.org/wiki/Buddleja_'Silver_Lilac'

Euphorbia martinii 'Flame'
Een mooie wolfsmelk met blauwgroen blad en rode toppen in de herfst en winter. Van maart tot juni groengele bloemen met rode oogjes. Hoogte 60 cm.

Persicaria amplexicaulis `Crystal Beauty`
Een nieuwe hoge witte cultivar met grotere bloemen dan Pers. ampl. `Alba`.Hoogte: 140 cm Bloeitijd: juli-november.
Standplaats: volle zon of halfschaduw

Persicaria amplexicaulis `Serpentine`
En duizendknoop met oplichtende fris roze bloemen. Bloeit door tot de vorst ook met mooi lichtgroen blad. Hoogte: 100 cm Bloeitijd: juli- november.
Standplaats: volle zon of halfschaduw

Sanguisorba officinalis `Burgundy`
Donker bordeauxrode selectie van de rode pimpernel. Stevige habitus. Voor een zonnige standplaats. Hoogte: 100 cm Bloeitijd: juni-augustus.
Standplaats: volle zon of halfschaduw

Sanguisorba ‘Sangria’
Een hoge sanguisorba met opvallende roserode bloemen. Hoogte: 160 cm Bloeitijd: juni-augustus.
Standplaats: volle zon of halfschaduw

Lavatera 'Barnsley Baby'
Rijkbloeiende lage lavatera met wit-rose bloemen. Hoogte 120 cm. Bloeitijd vanaf juni t/m oktober.Te bestellen via www.ferdinandushof-shop.nl